Care este adancimea unor foraje geotermice?
Atunci cand auziti discutii despre foraje geotermice, este foarte probabil sa va ganditi la pompele de caldura geotermale. Aceste foraje intr-adevar au legatura cu pompele de caldura geotermale, iar acest articol va prezinta in cele ce urmeaza cateva informatii interesante cu privire la aceste foraje. Aflati informatii si despre pompele de caldura geotermale.
Foraje geotermice: Prezentare pe scurt
Forajele geotermice reprezinta fara doar si poate, o solutie inovatoare si durabila in acelasi timp pentru satisfacerea nevoilor energetice in aceasta perioada. Aceste foraje sunt operatiuni de foraj, care sunt executate cu scopul de a permite accesul la resursele geotermale care se afla sub scoarta terestra. Ca sa va faceti o idee, un foraj geotermic este necesar pentru a putea fi instalata o pompa de caldura geotermala.
Pompele de caldura geotermale sunt echipamente folosite pentru a incalzi si pentru a raci o cladire. Acestea utilizeaza caldura din pamant, cu scopul de a regla temperatura din interiorul casei dvs.
Multi proprietari de case opteaza pentru instalarea acestor pompe de caldura geotermale datorita faptului ca pot economisi pana la 70% la costurile de incalzire si pana la 50% la costurile de racire in fiecare luna. In plus, utilizarea pompelor de caldura geotermale pentru a incalzi si pentru a raci locuintele este si prietenoasa cu mediul inconjurator.
Aceste echipamente e bazeaza pe electricitate pentru a functiona, nu au nevoie de arderea combustibililor si nu dauneaza mediului inconjurator. Tot cand vine vorba despre beneficiile acestor pompe de caldura, trebuie scos in evidenta faptul ca sunt deosebit de eficiente in toate climatele.
Cat de adanci sunt forajele?
Cand vine vorba despre foraje geotermice pentru instalarea pompelor de caldura geotermale, apar multe curiozitati. Una dintre acestea este legata de adancimea lor. Forajele au de obicei 60 pana la 200 m adancime si 150 mm latime.
Retineti faptul ca executia lucrarilor de forare pentru instalarea pompelor de caldura geotermale nu este un proiect de bricolaj. Este nevoie ca o firma de specialitate cum este de exemplu Terra Resources, sa se ocupe de lucrare.
O astfel de firma in primul rand este autorizata si lucreaza conform reglementarilor in vigoare pentru executia forajelor. In plus, o asemenea firma dispune de echipamente si utilaje necesare desfasurarii acestei activitati.
Personalul care se ocupa de executarea forajelor este de asemenea califica si foarte bine instruit pentru a executa foraje geotermice in vederea instalarii pompelor de cladura geotermale.
Ce ar trebui sa iau in considerare inainte de executia unui foraj?
Exista cativa factori importanti de luat in considerare inainte de executia unor foraje geotermice pentru instalarea pompei de caldura geotermale. Iata care sunt acestia:
1. Dimensionarea si eficienta forajelor
Proiectarea gaurilor de foraj pentru aplicatii mici, individuale poate fi calculata cu tabele, valori empirice si linii directoare.
Un parametru popular pentru a calcula adancimea necesara a unui foraj este prin proprietatile specifice de extractie a caldurii solului, care sunt exprimate ca Watt pe metru lungimea forajului (W/m).
Performanta unui foraj depinde de geologia locatiei si de conductivitatea termica a acesteia, de eficienta sistemului de distributie a incalzirii si de cererea de caldura a cladirii. In mod obisnuit, un foraj de 75 pana la 100 m furnizeaza 3 pana la 5 kW de caldura extractabila pe baza a 1800 de ore de functionare pe an.
Pentru proiectele comerciale mai mari, cum ar fi cele cu cereri de caldura peste 100 kW, este necesar un test de raspuns termic (TRT) pentru a calcula dimensionarea precisa a forajului.
2. Conditiile solului
Un studiu geologic va oferi o indicatie asupra tipului de material in care va fi forat forajul. Acest material poate determina proiectarea campului de foraj. Conditii geologice diferite au caracteristici diferite de transfer de caldura.
De exemplu, o gaura de foraj in pietre libere are o rata de extractie a energiei de aproximativ 20 de wati pe metru (W/m), in timp ce granitul are o rata de extractie de 55 pana la 70 W/m.
Un studiu geologic ar trebui sa indice de asemenea, daca exista lucrari miniere sau acvifere prezente. In aceste cazuri, un foraj cu bucla deschisa poate utiliza proprietatile de conductivitate termica ridicata in sursele de apa subterane.
3. Distanta dintre mai multe foraje
Pentru proiectele care utilizeaza mai multe foraje geotermice intr-o matrice de bucle de sol partajate, cum ar fi schemele de pompe de caldura in retea sau proiectele comerciale cu cerere mare de caldura, forajele trebuie sa fie distantate la 5 pana la 6 m intre centre pentru a evita orice interferenta intre fiecare colector de sol. Acest lucru asigura ca pamantul isi poate recupera caldura si opreste pamantul sa inghete.