Saturday , June 14 2025

Instalatii Fotovoltaice

Cine a descoperit renumitele instalatii fotovoltaice?

In clipa de fata, gasim instalatii fotovoltaice atat la casele oamenilor cat si in alte locuri. Foarte interesant este faptul ca vedem de asemenea astfel de instalatii pe acoperisurile cladirilor comerciale.

Chiar si pe cladirile diverselor fabrici si depozite putem vedea panouri fotovoltaice. Acestea sunt folosite datorita numeroaselor beneficii pe care pot sa le ofere.

Practic, panourile solare capteaza energia solara, iar aceasta este apoi transformata in energie electrica. In continuare puteti afla informatii foarte interesante despre aceste instalatii. Veti descoperi chiar si cine a fost primul om care a efectuat o astfel de instalatie fotovoltaica.

Instalatii fotovoltaice: Cine le-a descoperit?

Aceste instalatii functioneaza datorita efectului fotovoltaic. Este vorba despre un fenomen fizic, care a fost descoperit in 1839 de catre fizicianul francez Alexandre-Edmond Becquerel. Acest fenoment face posibila crearea de electricitate folosind lumina.

Instalatii FotovoltaicePrin deducere, o instalatie fotovoltaica permite crearea de energie electrica, dar cum functioneaza de fapt? Continuati sa cititi pentru a afla!

Componentele instalatiilor fotovoltaice

In primul rand, este important sa cunoastem principalele elemente care fac parte din aceste panouri fotovoltaice. De asemenea, este important sa cunoasteti si utilitatea acestora.

1. Sistemul de montaj fotovoltaic

Acest sistem permite montarea panourilor solare fotovoltaice pe acoperis. Sistemul este fie integrat in cladire, fie integrare simplificata in cladire, fie suprapus. Sistemul de suprapunere permite fixarea panourilor fara a expune acoperisul, adica panourile vor fi fixate peste tigle, de exemplu.

O instalatie integrata in cladire inseamna ca tiglele sunt indepartate si sunt panourile solare sunt folosite pentru acoperirea acoperisului, iar integrarea simplificata in cladire inseamna ca instalatia fotovoltaica este cea care asigura functia de hidroizolatie si aceasta trebuie sa fie paralela cu panta acoperisului.

2. Panourile solare fotovoltaice

Multe persoane spun despre panouri ca ar fi inima unei instalatii fotovoltaice. Acestea sunt cele care vor capta lumina solara si vor produce curent continuu.

3. Invertorul

Este componenta ce va transforma energia solara exprimata ca curent continuu in curent alternativ, adica in energie electrica pentru a fi reinjectata in reteaua electrica pentru consum.

4. Componente electrice

Acest termen corespunde tuturor componentelor de distributie a curentului continuu (DC) sau a curentului alternativ (AC) (cabluri, conectori, protectii etc.). Acestea permit conectarea panourilor fotovoltaice intre ele, asigura instalatia si, bineinteles, asigura transmiterea curentului.

5. Contorul de productie

Acesta este ceea ce permite sa „contorizeze” productia instalatiei fotovoltaice pentru a se cunoaste valoarea veniturilor generate de productia de energie electrica. In general, se instaleaza un sistem de monitorizare pentru a facilita intretinerea fotovoltaica preventiva si curativa a instalatiei pentru a asigura buna functionare si siguranta acesteia.

Schema de functionare a unei instalatii fotovoltaice

Diagrama de mai sus descrie functionarea unei instalatii fotovoltaice cu reinjectie in retea.

Panourile fotovoltaice, numite si module, vor capta lumina si vor crea energie solara de curent continuu. Acest curent va fi trimis la invertor pentru a fi transformat in curent alternativ si reinjectat in retea pentru consum.

Electricitatea produsa este fie autoconsumata , vanduta partial, fie vanduta integral. Cand energia electrica este autoconsumata, la instalatia fotovoltaica poate fi cuplat un sistem de stocare pentru a nu pierde energia electrica produsa atunci cand nu este consumata direct.

Acestea sunt asadar, cateva dintre cele mai utile informatii cu privire la instalatii fotovoltaice. Este important sa cunoasteti aceste aspecte, mai ales daca va ganditi sa optati pentru o astfel de instalatie pe viitor.

Citeste si...

Socluri

Socluri

Ce roluri si avantaje putem astepta de la socluri? In lumea constructiilor, fiecare detaliu are …

Termopane Brasov Preturi

Termopane Brasov Preturi

Care sunt factorii determinanti pentru termopane Brasov preturi? Atunci cand intentioneaza sa inlocuiasca usile si …

Geamuri Termopan Brasov

Geamuri Termopan Brasov

Ce motive am sa aleg ferestre cu geamuri termopan Brasov? Alegerea ferestrelor cu geamuri termopan …