Ce recomandari au specialistii in parodontologie Brasov pentru parodontita?
Parodontita este o boala inflamatorie cronica, tratata de catre specialistii in parodontologie Brasov. Este de asemenea o boala care afecteaza gingiile si tesuturile de suport ale dintilor.
Despre parodontita mentionam faptul ca este cauzata in principal de bacteriile prezente in placa dentara, aceasta fiind o pelicula aderenta formata pe suprafata dintilor.
In cazul in care placa dentara nu este indepartata prin igiena orala adecvata, bacteriile pot sa provoace aparitia unor inflamatii la nivelul gingiilor, cunoscuta sub numele de gingivita.
In cazul in care gingivita nu este tratata in mod corespunzator, aceasta poate sa progrezeze catre parodontita.
Parodontita este o boala a gingiilor care implica inflamatia si distrugerea tesutului de sustinere al dintilor. Este o boala care poate sa afecteze inclusiv osul si tesutul conjunctiv care fixeaza dintii in maxilar sau mandibula.
In ceea ce priveste simptomele parodontitei, putem aminti gingiile rosii care pot fi inflamate sau pot sangera. De asemenea retragerea gingiilor, puroiul prezent intre dinti si gingii, sensibilitate sau durere la nivelul gingiilor, modificari in alinierea dintilor sau respiratia urat mirositoare sunt simptome ale parodontitei.
Tratarea parodontitei de catre expertii in parodontologie Brasov
Cu o evaluare si un tratament profesional, este de obicei posibila oprirea evolutiei parodontitei. Cheia succesului este reprezentata de eliminarea placii bacteriene care declanseaza boala, si stabilirea unor practici excelente de igiena orala. Exista sase etape in tratamentul cu succes al parodontitei:
1. Instructiuni si sfaturi privind igiena orala
Scopul fazei de igiena orala a tratamentului este de a reduce numarul de bacterii din gura, si prin urmare, de a reduce nivelul inflamatiei.
Stomatologul dumneavoastra va va explica mai intai cauzele parodontitei si va va oferi instructiuni clare despre cum sa va pastrati dintii si gingiile curate.
Vi se vor oferi sfaturi cu privire la modul de utilizare a diferitelor instrumente si tehnici: de exemplu, cea mai potrivita tehnica de periaj dentar si utilizarea corecta a periutelor interdentare, a atei dentare si a apelor de gura antiseptice.
2. Curatare profesionala
Toate depunerile bacteriene (placa si tartru) sunt indepartate din zonele accesibile ale dintilor, iar dintii sunt apoi lustruiti si tratati cu fluor. Daca este necesar, medicul stomatolog va indeparta de asemenea, toate depunerile bacteriene si tartrul de pe suprafetele radacinilor si pungile gingiilor.
3. Terapia cu antibiotice
In unele cazuri, antibioticele sunt prescrise pentru a trata infectiile active sau persistente ale gingiilor care nu au raspuns la masurile de igiena orala.
4. Reevaluare
Dupa ce vor trece cateva saptamani, specialistul in parodontologie Brasov va face o evaluare completa a gingiilor pentru a verifica daca tratamentul a dat roade.
Un instrument special numit sonda parodontala este utilizat pentru a inregistra adancimea oricaror pungi parodontale, si pentru a verifica daca exista sangerari de la gingii.
In cazul in care pungile parodontale depasesc in marime 3 mm, este posibila stabilirea altor optiuni de tratament, inclusiv terapia chirurgicala corectiva.
5. Terapie chirurgicala corectiva
Exista situatii in care se aplica o procedura chirurgicala pentru a indeparta bacteriile placii si depunerile din pungile parodontale si pe suprafetele radacinilor de la furcatii (unde radacinile diverg).
Aceste zone sunt inaccesibile pentru perii si ata dentara, astfel incat inflamatia va ramane acolo atata timp cat bacteriile au voie sa le colonizeze. Sub anestezie locala, gingia este ridicata si suprafetele radacinilor sunt curatate pentru a se asigura ca toate bacteriile sunt indepartate.
Uneori este posibil sa se trateze pierderea osoasa in acelasi timp folosind un tratament regenerativ special. La sfarsitul procedurii, gingiile sunt cusute la loc in jurul dintilor.
6. Ingrijire ulterioara – terapie parodontala de sustinere
Succesul pe termen lung al tratamentului parodontal este influentat de doi factori foarte importanti.. Conteaza foarte mult igiena orala a pacientului, dar si ingrijirea regulata din partea stomatologului sau specialistului in parodontologie Brasov.
Dupa ce prima parte a tratamentului este finalizata, medicul dentist va trebui sa revizuiasca starea gingiilor la intervale regulate pentru a stabili daca inflamatia a fost oprita si nu a revenit.
Frecventa programarilor dumneavoastra de urmarire va depinde de severitatea bolii si de riscul dumneavoastra individual de progresie a bolii. De obicei, vizitele de urmarire sunt programate la intervale de timp cuprinse intre 3 si 6 luni.