Cand este nevoie de o operatie miopie?
Persoanele care se confrunta cu miopia, isi doresc sa afle daca este periculoasa o operatie miopie. Isi doresc sa afle acest lucru mai ales in cazul in care medicul le-a recomandat interventia chirurgicala.
Despre miopie, puteti afla mai multe detalii in randurile care urmeaza. Daca ati primit un astfel de diagnostic, ar trebui sa ramaneti alaturi de noi si sa cititi pana la final.
Ce trebuie sa stiti inainte de orice discutie despre operatie miopie?
Miopia este o afectiune comuna a vederii in care puteti vedea clar obiectele din apropiere, dar obiectele mai indepartate sunt neclare. Apare atunci cand forma ochiului face ca razele de lumina sa se indoaie (refracte) incorect, concentrand imaginile in fata retinei, nu pe retina.
Miopia se poate dezvolta treptat sau rapid, adesea agravandu-se in timpul copilariei si adolescentei. Un examen oftalmologic de baza poate confirma miopia. Puteti compensa neclaritatea cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie refractiva.
Simptomele miopiei
Persoanele care au simptome usoare nu se gandesc neaparat la o operatie miopie. Exista insa is persoane care au simptome mai severe, iar pentru acestea operatia este deosebit de importanta.
Vederea incetosata cand priviti obiecte indepartate este un simptom al miopiei. De asemenea, durerile de cap cauzate de oboseala ochilor reprezinta un alt semn ca aveti aceasta afectiune. Dificultatea de a vedea in timpul conducerii unui vehicul, in special noaptea este un alt simptom comun al miopiei. Acesta este cunoscut sub denumirea de miopie nocturna.
Miopia este adesea detectata pentru prima data in timpul copilariei si este de obicei diagnosticata intre primii ani de scoala si pana la adolescenta.
Copiii care au aceasta afectiune clipesc excesiv, se freaca la ochi constant si trebuie sa fie mai aproape de ecranul televizorului/laptopului. Par de asemenea sa nu fie constienti de obiectele care se afla la departare de ei.
Factori de risc
Anumiti factori de risc pot creste probabilitatea de a dezvolta miopie, cum ar fi:
Genetica. Miopia tinde sa apara in familii. Daca unul dintre parintii este miopie, riscul de a dezvolta si copiii aceasta afectiune creste. Riscul este chiar mai mare daca ambii parinti sunt miopi.
Conditii de mediu. Unele cercetari au dovedit faptul ca lipsa timpului petrecut in aer liber poate mari sansele de a dezvolta miopie.
Cand trebuie mers la medic?
Daca dificultatile dvs. de a vedea clar lucrurile aflate la distanta sunt suficient de pronuntate incat sa nu puteti indeplini o sarcina asa cum doriti sau daca calitatea vederii va slabeste placerea activitatilor, vizitati un oftalmolog. Acesta va poate determina gradul de miopie si va poate sfatui cu privire la optiunile de a va corecta vederea.
Tratamentul miopiei
Scopul standard al tratarii miopie este de a imbunatati vederea ajutand la focalizarea luminii asupra retinei prin utilizarea lentilelor corective sau a interventiei chirurgicale refractive. Gestionarea miopiei include, de asemenea, monitorizarea regulata a complicatiilor afectiunii. Aici dam drept exemple: glaucom, cataracta, rupturi si detasari de retina si leziuni ale zonelor centrale ale retinei.
Purtarea lentilelor corective trateaza miopie prin contracararea curburii crescute a corneei sau a lungimii crescute a ochiului. Tipurile de lentile prescrise includ ochelarii de vedere si lentilele de contact.
Cu toate acestea, unor pacienti le poate fi recomandata o operatie miopie. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de chirurgie refractiva si este perfecta pentru ca reduce necesitatea ochelarilor de vedere si a lentilelor de contact.