Amenajarea padurilor
In Romania, precum in multe alte tari, amenajarea padurilor a devenit o necesitate in practica silvica. Desigur, acest lucru nu s-a intamplat de la sine. In general s-au realizat prin legi speciale sau prin intermediul hotararilor conducerilor sau organizatiilor economice. In „Pravila pentru cresterea padurilor dupa mosiile manastiresti si altele” sunt prezentate primele dispozitie legate de exploatarea padurilor.
Amenajarea padurilor – evolutie
Datorita influentei scolii franceze a aparut o orientare generala legata de taierile succesive ale copacilor si metodele de amenajare a padurilor. Acest tip de practica a dominat practicile amenajistice din tara noastra pana la sfarsitul secolului XX. Stiinta amenajarii padurilor a continuat sa evolueze si sa isi contureze sfera de activitate. Rezultatele cercetarilor stiintifice au fost utilizate pentru amenajarea padurilor si nu numai. Discipline precum silvicultura, dendrometria si protectia padurilor s-au dezvoltat in urma acestor cercetari.
Orice padure are capacitatea de a suporta modificari structurale cu un efect asupra cresterii si dezvoltarii arborilor. Din acest motiv, orice padure poate fi amenajata catre forma structurala dorita pentru efectul dorit. In general, interesele social economice legate de o padure sunt extrem de variate. Pentru ca avantajele exploatarii sa fie maxime, fiecare presupune o structura proprie. Asadar, in vederea obtinerii unei eficiente ridicate, T. ofera servicii pentru amenajarea padurilor conform nevoilor.
Coloborare cu peisagist pentru fixarea destinatiei padurii
Pentru a obtine rezultatele dorite, se impune ca fiecare padure sa primeasca o anumita destinatie, potrivit cu natura ei. Cu alte cuvinte, sa i se fixeze anumite functiuni in cadrul gospodariei silvice. In acest mod se realizeza o specializare a arboretelor. Repartizarea padurilor pe functiuni reprezinta o problema de amenajament.
Pentru realizarea acesteia, peisagistul este chemat pentru a analiza padurea prin prisma activitatilor gospodariei silvice. El va atribui fiecarei parti de padure functiunea cea mai potrivita si va lua masurile necesare pentru ca aceste functiuni sa fie indeplinite in mod optim.